Houding en podotherapie

Marc van Summeren heeft zich gespecialiseerd in het opsporen en behandelen van afwijkingen van het bewegingsapparaat met de voet als aangrijpingspunt. Hij gaat er vanuit dat elke afwijking van de voetstand een standsafwijking hoger in het lichaam met zich meebrengt. Omgekeerd heeft elke houdingsafwijking vaak een verandering van de voetstand tot gevolg.


De normale voet

Dit is de normale voet met de houding die daarbij hoort. Mensen met deze houding zijn meestal klachtenvrij, maar dat betekent niet dat men zo’n houding moet hebben om klachtenvrij te kunnen zijn. Een beetje asymmetrie in de houding is normaal.

Normale voet


De holvoet

Hiernaast ziet u de holvoet en de houding die daarbij hoort. Holvoeten kenmerken zich door klauwtenen, overgevoelige voetzolen en een verhoogde spierspanning. Lage rug-, nek- en voorvoetpijnen kunnen hieruit voortkomen.

Holvoet


De platvoet

De platvoet is een soepele voet met slappe spieren. Hier is de bijbehorende naar achter hangende houding afgebeeld (sway back houding). Klachten aan de knie en lage rug, schedelhoofdpijn en vermoeidheidspijn en zijn vaak het gevolg.

Platvoet


Klachten door afwijkende voeten

Door de langdurige ongelijkmatige belasting die samenhangt met een niet-optimale houding, kunnen uiteenlopende klachten ontstaan, waaronder onder andere:

– spierspanningen, krampen;
– blokkades in nek of rug;
– hernia’s;
– diverse zenuwpijnen;
– migraine en andere hoofdpijnen;
– schouder-, knie-, heupklachten;
– Artrose (slijtage).

Door het “uitlijnen” middels individueel aangemeten (sport) zolen ontstaat er:

– meer balans (gelijkmatigere belasting);
– meer ontspanning in het gehele lichaam;
– een duidelijke verbetering van bewegingen;
– pijnvermindering.