Hielspoor behandeling (fasciïtis plantaris)

Een veel voorkomende klacht is een pijnlijke plek onder de hiel. Dit is de plaats waar een sterke bindweefselplaat, de fascia plantaris, onder de voet aanhecht. Als deze aanhechting geïrriteerd en ontstoken raakt, spreekt men van fasciïtis plantaris. De fascia plantaris is een structuur die loopt vanaf de voorkant van het hielbeen tot aan de bal van de voet (onder andere voor het in stand houden/ondersteuning van de lengteboog van de voet).

fp

Door een verkeerde stand van de voet kan er onnodig veel trek ontstaan op de fascia plantaris tijdens het staan en lopen. Kleine scheurtjes kunnen optreden en worden geheeld door het lichaam. Als het proces van blesseren blijft optreden, kan er een botuitwas (hielspoor) gevormd worden door het lichaam. Dit wordt gedaan in een poging om de aanhechting van de pees aan het bot te verstevigen. Dit ziet men op de röntgenfoto als een hielspoor.

image

Als we ouder worden, wordt het belangrijke vetlichaam, dat het kussentje van de hiel vormt dunner en slechter van kwaliteit. Dit leidt tot een inadequate schokdemping van de hiel en chronische pijn in dit gebied.

kussentje

Vermoedt u dat u last heeft van hielspoor? Maak dan een afspraak voor een consult.