Patella luxatie

Heeft u knieschijf (patella) klachten? Het kniegewricht bestaat uit het scheenbeen (tibia), het bovenbeen (femur) en de knieschijf (patella). Dit is het botstukje aan de voorzijde van de knie dat in de pees van de grote quadricepsspier zit.

Constructie van kniegewricht

De M.quadriceps loopt aan de voorzijde van het bovenbeen (femur) naar het onderbeen (tibia). Deze constructie zorgt ervoor dat u het been kan strekken. De knieschijf heeft hierbij een soort hefboomwerking waarbij het de kracht van de M.quadriceps verhoogt.

Kraakbeen van knieschijf

De onder- en achterkant van de knieschijf is bekleed met kraakbeen. Het kraakbeen zorgt ervoor dat de knieschijf een glad oppervlak heeft om bij beweging gemakkelijk in de speciale groeve op het bovenbeen (femur) te glijden.

Pijnlijke knie

Veel knieklachten ontstaan wanneer het kraakbeen van de knieschijf geïrriteerd wordt of gaat slijten (degenereren). Dit wordt dan meestal chondromalacie of chondropathie genoemd. Heeft u andere knieklachten? Bekijk dan eens onze algemene pagina over knieklachten.

Knieschijf-klachten-patella

Oorzaken knieschijf (patella) klachten

De meest voorkomende oorzaak van knieschijf klachten heeft zijn oorsprong in hoe de knieschijf beweegt in de groeve van het bovenbeen (patello-femorale groeve). In de meeste gevallen wordt de knieschijf meer naar de buitenzijde getrokken, waardoor op het kraakbeen meer druk zal ontstaan, hetgeen kan lijden tot irritatie dan wel slijtage. In elk geval “spoort” de knieschijf niet meer goed in de groeve.

Denkt u dat u last hebt van een lopersknie? Dan verwijzen we u graag door naar onze lopersknie pagina.

Pijn in knie bij buigen en traplopen

Typerend voor mensen met patello-femorale klachten is de pijn bij bergaf lopen en traplopen. Soms kunt u de knie horen “knarsen” bij het traplopen. Dit komt doordat de ruwe kraakbeen oppervlakten van de knieschijf en de groeve op het femur tegen elkaar schuren. Het kniegewricht kan op deze irritatie reageren met zwelling en ontstekingsverschijnselen.

Podotherapie van Summeren

Podotherapeut Marc van Summeren beoordeelt tijdens het onderzoek de stand en afwikkeling van de voet, enkel en knie. Wanneer tijdens het lopen de enkel te veel naar binnen knikt (overproneert) heeft dit effect op de knie. De knie zal daardoor meer naar binnen draaien. Ook overdreven naar buiten lopen (supineren) kan problemen veroorzaken. Bent u benieuwd naar onze werkwijze of wilt u meer informatie over onze therapieën? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.