Ziekte van Sever – Hielpijn bij kinderen

Bij de ziekte van Sever of apofysitis calcanei is er sprake van pijn ter hoogte van het hielbeen. Bij kinderen met een onvolgroeid skelet bevindt zich op de plek waar de achillespees vasthecht op het bot nog een groeischijf. Deze groeischijf bestaat voornamelijk uit kraakbeen. Wanneer de kuitspieren aanspannen, trekken de spieren aan het hielbeen via de achillespees. Als de spanning herhaald en langdurig wordt uitgevoerd, kan de groeischijf geïrriteerd raken. Deze irritatie kan resulteren in pijn ter hoogte van de hiel en noemen we de ziekte van Sever.

ziekte van sever

Ontstaan van hielspoor bij kinderen

Morbus Sever komt vaak voor bij (actieve) kinderen tussen 8 en 14 jaar en meer bij jongens dan bij meisjes. Druk op het hielbeen bij het stoten van de voet en veel springen veroorzaken dan pijn en zelfs enige zwelling van de achterzijde van de voet. Röntgenfoto’s kunnen de aandoening aantonen, maar vaak zijn de leeftijd van de jonge sporter en de plaats van de pijn al voldoende om de diagnose te kunnen stellen.

Klachten

De pijn kan veroorzaakt worden door: trauma/letsel, overgewicht, op blote voeten lopen of grote lichamelijke activiteiten ( zoals rennen en springen). Tevens kan een afwijkende voetstand van het hielbeen een grotere trekkracht aan de achillespees geven waardoor de hielpijn geprovoceerd kan worden. Sporten zoals basketbal, tennis en voetbal provoceren de klachten. Wanneer de groeischijf zich sluit zal de pijn verdwijnen.

Behandeling ziekte van Sever met zooltjes

De ziekte van Sever is goed te behandelen met zooltjes. De behandeling van deze ontsteking van het groeiende hielbeen bestaat uit een beperking van de hielbelasting bij sporten in combinatie met corrigerende (sport) steunzolen. Wilt u een vrijblijvende afspraak inplannen? Dat kan via onze afspraakplanner.