Pijnklachten bij kinderen

Bij de geboorte van uw kind zijn niet alle botstructuren in de voet volledig ontwikkeld. Ze bestaan voor een groot deel nog uit kraakbeen. De voetjes hebben vaak een platte vorm. Dat komt doordat er onder de hele voet nog een dik vetkussen zit. Dat vetkussen verdwijnt in de loop van de eerste levensjaren en pas dan wordt de voetboog langzaam zichtbaar.

Als peuters ongeveer twee tot drie jaar oud zijn, hebben ze nog steeds platvoetjes maar verandert de stand van het been naar een X-stand. Rond diezelfde tijd verdwijnt ook het zogenaamde “babyvet”. De benen blijven een paar jaar in die X-stand staan.

Pas tussen het vijfde en het zevende levensjaar, als de botten in de voet voldoende zijn uitgehard, komen de voeten en de benen in een goede, rechte positie.

ontwikkeling stand benen

Pijnklachten bij kinderen

Het is bekend dat ongeveer 10% van de kinderen last heeft van groeipijnen. Meestal tussen de 4 en 14 jaar. Tijdens of na een groeispurt kan het voorkomen dat de spieren korter zijn dan de botten. “Je zou kunnen zeggen dat de botten sneller groeien dan de spieren”. Dit resulteert vaak tot (tijdelijk) spierverkortingen. Het zijn soms vervelende klachten maar daar groeien ze weer overheen.

Wanneer bezoek je nu Podotherapie2Move?

Als uw kind regelmatig struikelt of valt over zijn eigen voetjes, bij hielpijn of pijn aan de enkels, knieën, benen of rug,  of als uw kind na het zevende levensjaar nog platvoeten of X-benen heeft.