Rugklachten: kyfose, lordose en scoliose

Heeft u last van rugklachten? Podotherapie van Summeren helpt u graag met een oplossing voor vervelende rugklachten. Wij hebben ruime ervaring in het verhelpen van rugklachten.

Plan direct een afspraak

Bouw van de wervelkolom

De wervelkolom bestaat uit 24 wervels en heeft een S-vorm. De normale en natuurlijke krommingen in de rug zorgen ervoor dat het gewicht van het bovenlichaam door de wervels gedragen kan worden en schokken kunnen worden opgevangen.

Kyfose

Een kyfose is een normale kromming van de wervelkolom. Maar het kan ook voorkomen dat een kyfose  versterkt aanwezig is. Iemand met een versterkte kyfose heeft vaak een slungelige houding, met voorover gebogen schouders en nek. Vaak ontstaan er bij deze mensen rugklachten. Bij oudere mensen wordt, door de achteruitgang van de kwaliteit van de tussenwervelschijven, ook vaak een versterkte kyfose gevonden.

Lordose

Bij iemand met een veel te holle rug, spreken we van een versterkte lordose. Een matige of lichte lordose in het lendengedeelte van de wervelkolom is normaal. Een sterke lordose komt vaak voor bij mensen met overgewicht en bij mensen met slappe buik- en rugspieren. Een versterkte lordose geeft vaak rugklachten. Bij zwangere vrouwen wordt ook vaak een toegenomen lordose gezien die, in de regel, weer verdwijnt na de zwangerschap. Ook een voetstand of voetafwikkeling, waarbij de voet teveel naar binnen zakt (overpronatie), kan een versterkte lordose veroorzaken. Wanneer de voet te veel naar buiten zakt kan de normale lordose juist verminderen.

Scoliose

Een scoliose is een zijwaartse bocht in de wervelkolom. Scoliose kan ontstaan als aangeboren afwijking, maar soms treedt er scoliose op als ‘compensatie’ voor een lengteverschil tussen de beide benen. Bij meisjes zien we vaker een scoliose dan bij jongens. Als de scoliose gepaard gaat met een kyfose, ontstaat er een bochel.
In zeer ernstige gevallen, wanneer de rugafwijking zeer uitgebreid is, kunnen er later problemen met hart en longen ontstaan.

Beenlengteverschil

Een beenlengteverschil kan een mogelijke oorzaak zijn voor het ontstaan van een scoliose. Een beenlengteverschil kan aangeboren zijn, waarbij er een blijvend verschil in lengte tussen beide benen aanwezig is. Maar een beenlengte verschil kan ook ontstaan in de groeifase bij kinderen. Hierbij groeit het ene been meer dan het andere. Meestal trekt dit weer bij in een volgende groeifase. Uiteindelijk aan het eind van de groei staat alles weer gelijk en recht.

Varianten van beenlengteverschil

Afwijkende voetstanden of beenstructuren (eenzijdig x- of o-been) kunnen ook een beenlengteverschil geven. Bijvoorbeeld als een voet platter is of meer naar binnen zakt dan de andere voet, geeft dit in stand en lopen een verschil in lengte waardoor het bekken scheef komt te staan en een scoliose kan veroorzaken.

Wij nodigen u graag uit voor een intakegesprek

Heeft u last van bovenstaande (langdurige) klachten? Neem contact met ons op via 076-5422730 of plan uw behandeling direct online. Wij nodigen u graag uit voor een intakegesprek in Breda of Best.

Ervaringen van anderen

Afspraak maken

Online afspraak

Wilt u van uw klachten af?

Maak direct een afspraak in Breda of Best.

Voor het maken van een afspraak kunt u bellen met ons centrale telefoonnummer: 076-5422730. Of boek direct een afspraak online.