Lopersknie – Runner’s Knee

Stekende pijn aan de buitenkant knie of bovenbeen?

Heeft u last van een stekende pijn aan de buitenkant van uw knie of bovenbeen? Grote kans dat u een lopersknie heeft.

Plan direct een afspraak

Wat is een lopersknie?

Een lopersknie – of runner’s knee – is een sportblessure die veel voorkomt bij mensen die fanatiek aan hardlopen of wielrennen doen. In de medische wereld wordt een lopersknie ook wel iliotibiale bandsyndroom (ITBS) genoemd. Heeft u last van een lopersknie of vermoedt u dit? Wij hebben effectieve behandelingen om uw klachten aan de buitenkant van de knie/bovenbeen te verhelpen.

Tractus iliotibialis

De tractus iliotibialis is een dikke bindweefselplaat aan de buitenzijde van de dij. Deze band loopt van de buitenzijde van het bekken over de heup en knie en hecht aan net onder de knie aan het onderbeen.

Functie van de tractus iliotibialis

Er ligt een slijmbeurs ter hoogte van het uitstekende deel van het bovenbeen en de tractus iliotibialis om wrijving te voorkomen. De tractus iliotibialis heeft als functie het leveren van stabiliteit aan de buitenkant van de knie.

Beweging van de tractus iliotibialis

Wanneer de knie buigt verschuift de ligging van de tractus iliotibialis iets naar achteren en wanneer de knie zich weer strekt schiet hij weer terug naar voren. Deze beweging is meestal verantwoordelijk voor de irritatie en ontstekingen van de tractus iliotibialis en/of slijmbeursontsteking. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat u pijnklachten aan de knie ervaart.

Stekende pijn in knie?

De stekende pijn in de knie kan variëren van een doffe tot een scherpe, stekende pijn net boven het kniegewricht (aan de buitenzijde van de knie over de gehele lengte van het bovenbeen) met soms een zwelling net nog op het bovenbeen aan de buitenzijde van de knie.

Mogelijke oorzaken pijnklachten knie:

  • anatomische afwijkingen aan been of voet;
  • hoog of  laag lengtegewelf van de voet;
  • het naar binnen wegzakken van de voet, overpronatie genoemd;
  • beenlengteverschil;
  • o-benen
  • zwakke spieren aan de buitenzijde van het been;
  • slappe kniebanden;
  • schoeisel.

Wij nodigen u graag uit voor een intakegesprek

Heeft u last van bovenstaande (langdurige) klachten? Neem contact met ons op via 076-5422730 of plan uw behandeling direct online. Wij nodigen u graag uit voor een intakegesprek in Breda of Best.

Ervaringen van anderen

Afspraak maken

Online afspraak

Wilt u van uw klachten af?

Maak direct een afspraak in Breda of Best.

Voor het maken van een afspraak kunt u bellen met ons centrale telefoonnummer: 076-5422730. Of boek direct een afspraak online.