Ziekte van Sever

Hielpijn bij kinderen

Bij de ziekte van Sever of apofysitis calcanei is er sprake van pijn ter hoogte van het hielbeen. Bij kinderen met een onvolgroeid skelet bevindt zich op de plek waar de achillespees vasthecht op het bot nog een groeischijf. Deze groeischijf bestaat voornamelijk uit kraakbeen. Wanneer de kuitspieren aanspannen, trekken de spieren aan het hielbeen via de achillespees. Als de spanning herhaald en langdurig wordt uitgevoerd, kan de groeischijf geïrriteerd raken. Deze irritatie kan resulteren in pijn ter hoogte van de hiel en noemen we de ziekte van Sever.

Morbus Sever komt vaak voor bij (actieve) kinderen tussen 8 en 14 jaar en meer bij jongens dan bij meisjes. Druk op het hielbeen bij het stoten van de voet en veel springen veroorzaken dan pijn en zelfs enige zwelling van de achterzijde van de voet. Röntgenfoto’s kunnen de aandoening aantonen, maar vaak zijn de leeftijd van de jonge sporter en de plaats van de pijn al voldoende om de diagnose te kunnen stellen.

Plan direct een afspraak

Klachten

De pijn kan veroorzaakt worden door: trauma/letsel, overgewicht, op blote voeten lopen of grote lichamelijke activiteiten ( zoals rennen en springen). Tevens kan een afwijkende voetstand van het hielbeen een grotere trekkracht aan de achillespees geven waardoor de hielpijn geprovoceerd kan worden. Sporten zoals basketbal, tennis en voetbal provoceren de klachten. Wanneer de groeischijf zich sluit zal de pijn verdwijnen.

Ziekte van Sever

De ziekte van Sever is goed te behandelen met zooltjes. De behandeling van deze ontsteking van het groeiende hielbeen bestaat uit een beperking van de hielbelasting bij sporten in combinatie met corrigerende (sport) steunzolen. Wilt u een afspraak inplannen? Dat kan via onze afspraakplanner.

Wij nodigen u graag uit voor een intakegesprek

Heeft u last van bovenstaande (langdurige) klachten? Neem contact met ons op via 076-5422730 of plan uw behandeling direct online. Wij nodigen u graag uit voor een intakegesprek in Breda of Best.

Ervaringen van anderen

Afspraak maken

Online afspraak

Wilt u van uw klachten af?

Maak direct een afspraak in Breda of Best.

Voor het maken van een afspraak kunt u bellen met ons centrale telefoonnummer: 076-5422730. Of boek direct een afspraak online.