Fat pad syndroom

Hielpijn a.g.v vetkamerschade

Wat is het fat pad syndroom?

Het Fat pad syndroom is een verlies van elasticiteit, kwaliteit en/of dikte van het vetkamersysteem onder de hiel. Normaal gesproken is het weefsel onder de hiel opgebouwd uit een soort vetkussentjes. Deze kussentjes vormen een dempende laag onder de hiel waardoor schokken gedempt worden en het lopen prettig en pijnloos aanvoelt.

Helaas zijn de vetkussentjes niet onkwetsbaar en beschadigen ze soms. Wanneer dit structureel het geval is wordt de dempende laag weefsel steeds dunner en kan deze zelfs helemaal verdwijnen. Het gevolg is dat u in extreme gevallen bijna direct op het bot loopt. Dit wilt u natuurlijk voorkomen en indien dit al het geval is genezen.

Plan direct een afspraak

 

4 stadia om het fat pad syndroom te onderscheiden:

  • Stadium 1: De dikte van het vetkamersysteem is afgenomen.
  • Stadium 2: De vetkamers raken lek.
  • Stadium 3: De vetkamers sterven af (dit stadium heet vetkamernecrose).
  • Stadium 4: De vetkamers zijn zover kapot dat het hielbeen direct onder de huid komt te liggen.

Symptomen van het fat pad syndroom

De symptomen zijn net als bij hielspoor ook pijn onder de hiel, maar de locatie van de pijn is net wat anders. Waar de pijn bij hielspoor aan de voorkant van de hiel zit, bevindt deze zich bij het Fat pad syndroom meer in het midden en de rand van de hiel. Ook is de pijn meestal ‘doffer’ dan de scherpe pijn bij hielspoor.

Oorzaken van vetkamerschade

Veroudering en/of overbelasting spelen een belangrijke rol. Overgewicht, een lopend of staand beroep, afwijkende voetstand of afwikkeling kunnen de vetkamers eveneens fors beschadigen.

Vetkamerinsufficiëntie is ook gerelateerd aan reumatoïde artritis en diabetes mellitus. Er zijn sterke aanwijzingen dat het westerse looppatroon een rol speelt: we lopen altijd op schoenen of zachte slippers en daardoor raken de voeten verwend. In culturen waarbij men op blote voeten loopt komt het Fat pad syndroom bijna niet voor.

Fat pad syndroom behandeling

Er zijn een aantal methodes die bewezen hebben de pijn a.g.v. Fat pad syndroom te verhelpen. Het is verstandig om activiteiten die de voeten belasten zoveel mogelijk te vermijden, denk aan tillen, springen, hardlopen en andere inspannende activiteiten.

Podotherapeut en hielpijn-specialist Marc van Summeren maakt onder andere gebruik van medical taping in combinatie met dempende correctie-zolen die de druk onder de voet verdelen. Dit is een van de belangrijkste en meest effectieve maatregelen die u kunt nemen. Het lopen wordt in dat geval een stuk prettiger, omdat deze hulpmiddelen de functie van de vetkamers grotendeels overnemen.

Wij nodigen u graag uit voor een intakegesprek

Heeft u last van bovenstaande (langdurige) klachten? Neem contact met ons op via 076-5422730 of plan uw behandeling direct online. Wij nodigen u graag uit voor een intakegesprek in Breda of Best.

Ervaringen van anderen

Afspraak maken

Online afspraak

Wilt u van uw klachten af?

Maak direct een afspraak in Breda of Best.

Voor het maken van een afspraak kunt u bellen met ons centrale telefoonnummer: 076-5422730. Of boek direct een afspraak online.