Knieschijf klachten – patella

Heeft u knieschijf (patella) klachten? Het kniegewricht bestaat uit het scheenbeen, het bovenbeen en de knieschijf (patella). Dit is het botstukje aan de voorzijde van de knie dat in de pees van de grote quadricepsspier zit.

Plan direct een afspraak

Constructie van kniegewricht

De quadriceps loopt aan de voorzijde van het bovenbeen naar het onderbeen. Deze constructie zorgt ervoor dat u het been kan strekken. De knieschijf heeft hierbij een soort hefboomwerking waarbij het de kracht van deze spier verhoogd.

Kraakbeen van knieschijf

De onder- en achterkant van de knieschijf is bekleed met kraakbeen. Het kraakbeen zorgt ervoor dat de knieschijf een glad oppervlak heeft om bij beweging gemakkelijk in de speciale groeve op het bovenbeen te glijden.

Pijnlijke knie

Veel knieklachten ontstaan wanneer het kraakbeen van de knieschijf geïrriteerd wordt of gaat slijten (degenereren). Dit wordt dan meestal chondromalacie of chondropathie genoemd. Heeft u andere knieklachten? Bekijk dan eens onze algemene pagina over knieklachten.

Oorzaken knieschrijf (patella) klachten

De meest voorkomende oorzaak van knieschijf klachten heeft zijn oorsprong in hoe de knieschijf beweegt in de groeve van het bovenbeen. In de meeste gevallen wordt de knieschijf meer naar de buitenzijde getrokken, waardoor op het kraakbeen meer druk zal ontstaan, hetgeen kan lijden tot irritatie dan wel slijtage. In elk geval “spoort” de knieschijf niet meer goed in de groeve.

Pijn in knie bij buigen en traplopen

Typerend voor mensen met patello-femorale klachten is de pijn bij bergaf lopen en traplopen. Soms kunt u de knie horen “knarsen” bij het traplopen. Dit komt doordat de ruwe kraakbeen-oppervlakten van de knieschijf en de groeve op het bovenbeen tegen elkaar schuren. Het kniegewricht kan op deze irritatie reageren met zwelling en ontstekingsverschijnselen.

Wij nodigen u graag uit voor een intakegesprek

Heeft u last van bovenstaande (langdurige) klachten? Neem contact met ons op via 076-5422730 of plan uw behandeling direct online. Wij nodigen u graag uit voor een intakegesprek in Breda of Best.

Ervaringen van anderen

Afspraak maken

Online afspraak

Wilt u van uw klachten af?

Maak direct een afspraak in Breda of Best.

Voor het maken van een afspraak kunt u bellen met ons centrale telefoonnummer: 076-5422730. Of boek direct een afspraak online.