Knie artrose / slijtage

Bij artrose/slijtage van de knie is het kraakbeen aangetast. Er zijn bij artrose van de knie meerdere structuren aangedaan die met elkaar voor de klachten zorgen.

Vrijwel altijd is de schokdemper van de knie (meniscus) minder van kwaliteit en is er sprake van botaanwas in de knie. Deze botpuntjes zijn op zich goed bedoeld om de druk op de knie over een groter oppervlak te verdelen. Toch kan men juist ook last krijgen van deze botpuntjes, bijvoorbeeld doordat de buiging van de knie er door verminderd kan zijn.

Ook is het bot dat zich onder de beschadigde kraakbeenlaag bevindt aangetast. De kwaliteit van het bot wordt op sommige plekken wat minder en zenuwuiteinden komen bloot te liggen, waardoor hier makkelijker pijn door kan optreden. Als laatste zwelt ook het slijmvlies van de knie op en raakt dit ontstoken.

Plan direct een afspraak

 

Oorzaken van knie artrose

Overgewicht

Het gewicht op het kniegewricht zorgt voor eerder slijtage ervan. Stofwisselingsprocessen lijken ook rol te spelen bij overgewicht.

Trauma

Wanneer een knie in het verleden een trauma, bijvoorbeeld met voetbal of skiën, heeft meegemaakt bestaat er ook een groter risico op artrose van de knie. Tijdens dit trauma ontstaat dan schade die zich in de loop van de tijd kan ontwikkelen tot artrose/slijtage.

Geslacht

Vrouwen krijgen eerder artrose van de knie dan mannen. Waarom is niet helemaal duidelijk, de aanwezigheid van oestrogeen lijkt volgens sommige onderzoeken juist eerder beschermend te werken dan andersom. Ook spelen ouder worden en genetische aanleg bij het ontstaan van artrose van de knie ook een rol

Behandelmogelijkheden

Marc van Summeren maakt gebruik van speciale inlegzolen met als voornaamste doel: dat deel van de knie wat het meest is versleten ontlasten en het deel van de knie wat nog redelijk is meer belasten. Op deze manier wordt het aangedane deel van de knie minder geprikkeld en nemen klachten af.

Wij nodigen u graag uit voor een intakegesprek

Heeft u last van bovenstaande (langdurige) klachten? Neem contact met ons op via 076-5422730 of plan uw behandeling direct online. Wij nodigen u graag uit voor een intakegesprek in Breda of Best.

Ervaringen van anderen

Afspraak maken

Online afspraak

Wilt u van uw klachten af?

Maak direct een afspraak in Breda of Best.

Voor het maken van een afspraak kunt u bellen met ons centrale telefoonnummer: 076-5422730. Of boek direct een afspraak online.