Rugklachten

De wervelkolom bestaat uit 24 wervels. De wervelkolom heeft een S-vorm. De normale en natuurlijke krommingen in de rug zorgen ervoor dat het gewicht van het boven lichaam door de wervels gedragen kan worden en schokken kunnen worden opgevangen.
Index verhaal Rugklachten Rug / Shutterstock Highres

Kyfose
Een kyfose is een normale kromming van de wervelkolom. Maar het kan ook voorkomen dat een kyfose  versterkt aanwezig is. Iemand met een versterkte kyfose heeft vaak een slungelige houding, met voorover gebogen schouders en nek. Vaak ontstaan er bij deze mensen rugklachten. Bij oudere mensen wordt, door de achteruitgang van de kwaliteit van de tussenwervelschijven, ook vaak een versterkte kyfose gevonden.

Lordose
Bij iemand met een veel te holle rug, spreken we van een versterkte lordose. Een matige of lichte lordose in het lendengedeelte van de wervelkolom is normaal. Een sterke lordose komt vaak voor bij mensen met overgewicht en bij mensen met slappe buik- en rugspieren. Een versterkte lordose geeft vaak rugklachten. Bij zwangere vrouwen wordt ook vaak een toegenomen lordose gezien die, in de regel, weer verdwijnt na de zwangerschap. Ook een voetstand of voetafwikkeling, waarbij de voet teveel naar binnen zakt (overpronatie), kan een versterkte lordose veroorzaken. Wanneer de voet te veel naar buiten zakt kan de normale lordose juist verminderen.

Scoliose
Een scoliose is een zijwaartse bocht in de wervelkolom. Scoliose kan ontstaan als aangeboren afwijking, maar soms treedt er scoliose op als ‘compensatie’ voor een lengteverschil tussen de beide benen. Bij meisjes zien we vaker een scoliose dan bij jongens.
Als de scoliose gepaard gaat met een kyfose, ontstaat er een bochel.
In zeer ernstige gevallen, wanneer de rugafwijking zeer uitgebreid is, kunnen er later problemen met hart en longen ontstaan.

Beenlengteverschil
Een beenlengteverschil kan een mogelijke oorzaak zijn voor het ontstaan van een scoliose. Een beenlengteverschil kan aangeboren zijn, waarbij er een blijvend verschil in lengte tussen beide benen aanwezig is. Maar een beenlengte verschil kan ook ontstaan in de groeifase bij kinderen. Hierbij groeit het ene been meer dan het andere. Meestal trekt dit weer bij in een volgende groeifase.
Uiteindelijk aan het eind van de groei staat alles weer gelijk en recht. Afwijkende voetstanden of beenstructuren (eenzijdig x- of o-been) kunnen ook een beenlengteverschil geven. Bijvoorbeeld als een voet platter is of meer naar binnen zakt dan de andere voet, geeft dit in stand en lopen een verschil in lengte waardoor het bekken scheef komt te staan en een scoliose kan veroorzaken.

foto 2

 

 

 

 

 

 

 

 

Marc van Summeren heeft zich gespecialiseerd in het opsporen en behandelen van afwijkingen van het bewegingsapparaat met de voet als aangrijpingspunt. Hij gaat er vanuit dat elke afwijking van de voetstand een standsafwijking hoger in het lichaam met zich meebrengt. Omgekeerd heeft elke houdingsafwijking vaak een verandering van de voetstand tot gevolg.

Normale voetDe normale voet

Dit is de normale voet met de houding die daarbij hoort. Mensen met deze houding zijn meestal klachtenvrij, maar dat betekent niet dat men zo’n houding moet hebben om klachtenvrij te kunnen zijn. Een beetje asymmetrie in de houding is normaal.

 

HolvoetDe holvoet

Hiernaast ziet u de holvoet en de houding die daarbij hoort. Holvoeten kenmerken zich door klauwtenen, overgevoelige voetzolen en een verhoogde spierspanning. Lage rug-, nek- en voorvoetpijnen kunnen hieruit voortkomen.

 

PlatvoetDe platvoet

De platvoet is een soepele voet met slappe spieren. Hier is de bijbehorende naar achter hangende houding afgebeeld (sway back houding). Klachten aan de knie en lage rug, schedelhoofdpijn en vermoeidheidspijn en zijn vaak het gevolg.

Door de langdurige ongelijkmatige belasting die samenhangt met een niet-optimale houding, kunnen uiteenlopende klachten ontstaan, waaronder onder andere:

– spierspanningen, krampen;
– blokkades in nek of rug;
– hernia’s;
– diverse zenuwpijnen;
– migraine en andere hoofdpijnen;
– schouder-, knie-, heupklachten;
– Artrose (slijtage).

Door het “uitlijnen” middels individueel aangemeten (sport) zolen ontstaat er:

– meer balans (gelijkmatigere belasting);
– meer ontspanning in het gehele lichaam;
– een duidelijke verbetering van bewegingen;
– pijnvermindering.