Shin Splints (scheenbeenirritatie)

Het onderbeen bestaat uit het scheenbeen aan de binnen-voorzijde en het kuitbeen aan de zij-achterkant. Deze botstukken worden omhuld door een dun beenvlies, dat goed doorbloed is en zeer gevoelig. Denk maar eens aan een stoot tegen de schenen.

Aan het onderbeen ontspringen een aantal spieren. Deze  spieren spelen een rol bij het ontstaan van Shin-Splints, waarbij sprake is van irritatie van het beenvlies op de plaats van de aanhechting van deze spieren aan het bot. Hierbij kan het ook gaan om een ontstekingsreactie.

Shin-Splints-Scheenbeenirritatie

Oorzaken scheenbeenirritatie

Scheenbeenirritatie ontstaat vaak bij loopsporten waarbij de voet teveel naar binnen beweegt (overpronatie). Dit kan komen door verkeerd schoeisel of een verkeerde voetstand of voetafwikkeling.

Symptomen shin splints

De voornaamste klacht is pijn en wordt meestal gevoeld op de onderste helft van het scheenbeen aan de binnenzijde. De pijn kan ook lager, tot aan de binnenenkel, worden gevoeld. Of hoger, zelfs tot aan de knie.

Marc van Summeren houdt met alle facetten van het probleem rekening. Niet alleen alledaagse activiteiten worden besproken, maar ook zeker sportspecifieke aspecten. Vanwege de veelzijdigheid van het probleem zijn er verschillende therapieën mogelijk, men moet denken aan (sport) zolen in combinatie met shockwave therapie, etc.