Fat pad syndroom (hielpijn a.g.v. vetkamerschade)

 

Het Fat pad syndroom is een verlies van elasticiteit, kwaliteit en/of dikte van het vetkamersysteem onder de hiel. Onder de hiel is het weefsel normaal gesproken opgebouwd uit een soort vetkussentjes. Deze kussentjes vormen een dempende laag onder de hiel waardoor schokken gedempt worden en het lopen prettig aanvoelt. Helaas zijn de vetkussentjes niet onkwetsbaar en beschadigen ze soms. Als dit structureel het geval is wordt de dempende laag weefsel steeds dunner en kan zelfs bijna helemaal verdwenen zijn. Het gevolg is dat je in extreme gevallen bijna direct op het bot loopt.

Er zijn 4 stadia te onderscheiden:

Stadium 1: De dikte van het vetkamersysteem is afgenomen.
Stadium 2: De vetkamers raken lek.
Stadium 3: De vetkamers sterven af. Dit stadium heet vetkamernecrose.
Stadium 4: De vetkamers zijn zover kapot dat het hielbeen direct onder de huid komt te liggen.

Symptomen van Fat pad syndroom

De symptomen zijn net als bij hielspoor ook pijn onder de hiel, maar de locatie van de pijn is net wat anders. Waar de pijn bij hielspoor aan de voorkant van de hiel zit, bevindt deze zich bij het Fat pad syndroom meer in het midden en de rand van de hiel. Ook is de pijn meestal ‘doffer’ dan de scherpe pijn bij hielspoor.

Oorzaken van vetkamerschade

Veroudering en/of overbelasting spelen bij Fat pad syndroom een belangrijke rol. Overgewicht, een lopend of staan beroep, afwijkende voetstand/afwikkeling kunnen de vetkamers eveneens fors beschadigen. Vetkamerinsufficiëntie is ook gerelateerd aan reumatoïde artritis en diabetes mellitus.

Er zijn sterke aanwijzingen dat het westerse looppatroon een rol speelt: we lopen altijd op schoenen of zachte slippers en daardoor raken de voeten verwend. In culturen waarbij men op blote voeten loopt komt fat pad syndroom bijna niet voor.

Behandelmogelijkheden van vetkamerschade

Het is verstandig om activiteiten die de voeten belasten zoveel mogelijk te vermijden. Denk daarbij aan tillen, springen, hardlopen en andere inspannende bezigheden.

Podotherapeut en hielpijn-specialist Marc van Summeren maakt o.a. gebruik van Medical taping in combinatie met drukverdelende dempende correctie-zolen. Dit is een van de belangrijkste maatregelen die u kunt nemen. Het lopen wordt dan een stuk prettiger, omdat deze hulpmiddelen de functie van de vetkamers grotendeels overnemen.